Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

РТС и даље без дебате о протестима

Захтевајући више простора у информативном програму РТС-а, демонстранти су у суботу увече током протеста 1 од 5 милиона упали у јавни сервис, одакле их је после неколико сати расправе избацила полиција.

Хоће ли ће РТС изаћи у сусрет незадовољној опозицији и људима који протестују сваке суботе и разговарати са њима, и даље није познато, пише Интернет портал “Раскринкавање”.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић упорно не одговара Раскрикавању на то питање, док уредник информативног програма Ненад Љ. Стефановић каже да је у иностранству и да не зна који су планови јавног сервиса.

Демонстранти предвођени Бошком Обрадовићем и Јеленом Анасоновић, тражили су да се уживо укључе у Дневник, што им није омогућено, као ни разговор са челницима РТС-а којима би изнели своје незадовољство извештавањем о протестима и простором који опозиција добија на телевизији. Захтев им ни тада, ни неколико дана касније, и даље није испуњен. Јелена Анасоновић за Раскрикавање каже да би на том састанку захтевали што и иначе – већу минутажу у Дневнику за протесте, као и прилику да неко из организације протеста “5 минута говори у Дневнику”
“Други захтев се тиче тога да све политичке опције, покрети, странке, добију једнак простор у информативи РТС-а. Ми живимо у парламентарној демократији и минутажа на РТС-у није условљена процентима у Парламенту”, каже Анасоновић.

Засад их, међутим, нико из РТС није контактирао и иницирао састанак са њима. Да ли ће то урадити, из “Раскринкавања” нису успели да сазнају ни од Драгана Бујошевића јер није одговарао на поруку и бројне позиве новинарке Раскрикавања.

Уредник информативног програма Ненад Љ. Стефановић каже да не зна да ли РТС има у плану тако нешто.

Тема емисије Упитник, која је емитована у уторак, била је упад демонстраната у РТС, али ни у њој нису били позвани представници опозиције. О том догађају говорили су Владимир Радомировић из УНС-а, Немања Пантић из Одељења за медије и комуникације МУП-а, уредник Интернет портала РТС-а Зоран Станојевић и уредник Времена Филип Шварм.

Да РТС игнорише дешавања на улицама широм Србије сматра и Зоран Гавриловић из БИРОДИ-ја, који тврди да за 15 недеља протеста РТС није имао ниједно живо укључење са лица места.

“Имали су живо укључење са протеста у Француској у децембру, а мониторинг за 8. и 9. децембар, викенд који су обележили протести у Француској, Мађарској и Белгији, показује да је РТС о њима извештавао готово дупло више него о протестима који се дешавају “испред врата”, каже Гавриловић.

“РТС својим извештавањем крши Устав који гарантује право на обавештеност. Њихово извештавање није у складу са струком. Оно се своди на саопштења власти, никад нико из протеста није дао изјаве уживо. Немамо дебату о протестима, о разлозима за протесте, аналитичке емисије, госте. Јавни сервис је постао обично средство меке пропаганде које се бави билтенисањем”, сматра Гавриловић.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,438 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>