Србија уводи доживотну робију

Србија ће увести доживотни затвор са могућношћу условног отпуста после 25 година, рекао је за “Политику” професор Станко Бејатовић, председник Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу и члан радне групе за измене Кривичног законика.

„Условни отпуст биће могућност, а не обавеза. То је међународни стандард“, додао је професор Бејатовић уз појашњење да ће сваки осуђеник на доживотни затвор моћи после 25 година проведених иза решетака да напише молбу, а да ли ће бити и пуштен на слободу, уз процену да неће поновити кривично дело, одлучиваће суд.

Увођење доживотног затвора резултат је потребе за строжом казном када је реч о починиоцима најтежих кривичних дела, а обично су то злочини који потресају јавност, као што су убиства деце.

Бејатовић сматра да извесност откривања и кажњавања више утиче на потенцијалне будуће починиоце кривичних дела него што је то висина прописане казне.

„Статистички имамо повећану ефикасност кривичног поступка, али то је због тога што је велики број споразума са тужилаштвом и опортунитета кривичног гоњења, али када је о класичним процесима реч, нема битнијих помака у повећању ефикасности. У 50 одсто случајева које смо анализирали у истраживању, процес је трајао дуже од две године, а у више од 10 одсто дуже од пет година“, казао је он.

Бајатовић наводи да судови имају поприлично широк простор за слободно одлучивање, како у погледу избора врсте кривичне санкције, тако и у погледу одмеравања казне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,259 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>