Министарство тражи смену још два нишка декана

Министарство просвете, науке и технолошког развоја затражило је од Савета факултета смену још двоје декана из Ниша – декана Факултета спорта и физичког васпитања Милована Братића и декана Факултета уметности у Нишу Сузане Костић, пише “Блиц”.

“Блиц” је прошле недеље објавио да је Министарство просвете затражило смену декана Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу Петра Митковића, након што је Агенција за борбу против корупције утврдила неправилности у његовом раду.

Из министарства су за Блиц потврдили да је сада затражена и смена још двоје челника факултета за које је Агенција за борбу против корупције утврдила, између осталог, да су сами себи додељивали новац, у случају Братића, те давали посао блиским људима, у случају Костићеве.

На питање да ли ће Савет факултета поступити према налогу министарства и разрешити са функције декана Братића, на Факултету спорта рекли су за “Блиц” да нису из министарства добили никакву препоруку, никакав допис о разрешењу, док на исто питање у вези Сузане Костић са Факултета уметности у Нишу Блицу није стигао никакав одговор.

“Блиц” подсећа да, иако је Агенција за борбу против корупције донела коначну одлуку којом се тражи смена троје нишких декана, а у међувремену је промењен и Закон о високом образовању тако да ову функцију не могу да обављају људи за које је таква одлука донета, Сенат Универзитета у Нишу им је у октобру прошле године продужио мандат.

Према писању листа, када је у питању декан Батић, Агенција је утврдила да је он склопио споразум о сарадњи са џудо клубом “Кинезис”, чији је оснивач, те да је једног од тренера тог клуба запослио као домара на свом факултету.

У решењу Агенције, како се наводи, стоји и да је Братић прекршио закон тако што је као члан Савета Универзитета у Нишу, учествовао у избору своје кћерке, иначе професорке на Факултету уметности, у Комитет за етичка питања Универзитета, а да то није пријавио Агенцији.

Смену Костићеве, додаје лист, Агенција је тражила јер је на Факултету уметности запослила сина, тадашњег председника Савета факултета Драгана Жунића.

Такође, смена је затражена јер је Костићева ангажовала своју сестру, која је адвокат из Лесковца, као правног заступника Факултета у случају тужбе једне од запослених због мобинга.
Факултет је сестри Костићеве на име накнаде за адвокатске услуге платио 273.000 динара, наводи “Блиц”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,259 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>