У Грбавчу обележено страдање становника у Првом светском рату

У селу Грбавчу код Сврљига обележена је 102. годишњица од убиства више од шездесет мештана од стране бугарског окупатора у Првом светском рату.

13. марта 1917. године у селу Грбавче Бугари су свирепо и брутално убили шездесеттроје мештана, углавном младића, девојака, жена и деце у знак одмазде због учешћа Сврљижана у буни против окупатора у Првом светском рату.

Помен жртвама окупатора у Грбавчу служили су сврљишки свештеници Никола Миљковић и Младен Маринковић у присуству представника локалне самоуправе, удружења која чувају и негују традиције ослободилачких ратова – и грађана, углавном мештана села.

Иако је прошао читав век од тих немилих догађаја и више нема живих учесника тог масакра, догађај се и данас препричава са пуно туге и бола јер је дубоко урезан у свести потомака жртава.

Венце на спомен костурницу у Грбавчу положили су представници Месне заједнице Грбавча и Општине Сврљиг, као и представници удружења, а ученици истуреног одељења Основне школе “Добрила Стамболић” у Грбавчу рецитовали су рецитале посвећене жртвама масакра.

Друштво за неговање слободарских традиција Србије из огранка у Нишу све ученике обрадовали су пригодним поклонима у виду књига у знак захвалности за њихово учешће у обележавању овог датума.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14,259 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>