16 година од убиства Зорана Ђинђића

Навршило се 16 година од убиства премијера Србије и лидера ДС-а Зорана Ђинђића, првог премијера Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године.

Ђинђић је убијен испред седишта Владе Србије 12. марта 2003. године. Први и до сада једини споменик убијеном српском премијеру направљен је у Прокупљу, граду одакле потиче његова породица, а једна од највећих улица у Нишу носи назив Булевар др Зорана Ђинђића.

У првом саопштењу после убиства премијера, Влада Србије је као организаторе и починиоце атентата означила криминалце из такозваног земунског клана, а као коловође групе идентификовала некадашњег команданта распуштене Јединице за специјалне операције Милорада Улемека Легију, као и вође криминалног земунског клана Душана Спасојевића Шиптара и Милета Луковића Кума. Влада Србије је саопштила да је тог дана требало да буде потписан налог за хапшење чланова “највеће организоване криминалне групе на простору бивше Југославије”, како је означен земунски клан.

Неколико сати након убиства Ђинђића проглашено је ванредно стање у земљи, које је трајало до 22. априла. Ђинђић је сахрањен 15. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз присуство више од 70 страних државних делегација. У полицијској акцији “Сабља” ухапшен је атентатор на премијера, бивши помоћник команданта ЈСО Звездан Јовановић, а први на листи окривљених, Милорад Улемек Легија, предао се српским властима 2. маја 2004. године.

За организовање убиства премијера на по 40 година затвора осуђени су Милорад Улемек и Звездан Јовановић. Те пресуде потврдио је и Врховни суд Србије 29. децембра 2008. године.

Политичка позадина убиства Ђинђића никада није откривена.

Зоран Ђинђић je рођен 1. августа 1952. године у Босанском Шамцу. Био је први градоначелник Београда који није био члан комунистичке партије, а 2000. године био је главни стратег и организатор кампање опозиције која се завршила 5. октобра одласком Милошевића са власти.

Председница Владе Србије Ана Брнабић, праћена министрима, положила је данас венац у дворишту владе, где је убијен премијер Зоран Ђинђић.

Либерално – демократска партија организовала је традиционалну „Шетњу за Зорана”, од седишта ЛДП-а до дворишта Владе, а у Дворани Културног центра Београда одржана је промоција издања „Беседе у Зоранову част 2006-2018”, као и проглашење победника првог такмичења „Зоран Ђинђић хакатон”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>