Борба за равноправност жена и на Интернету

У понедељак, 18. марта од 10.30 у StartUp центру на Електронском факултету биће одржана радионица VikiGap – онлајн уређивачко такмичење.

Сви који се пријаве за ову радионицу имаће могућност да буду уредници највеће интернет енциклопедије и део глобалне акције о родној равноправности на интернету.

Они ће имати могућност да буду обучени од стране искусних Вики амбасадора како да буду део велике међународне Вики заједнице и како да својим чланцима допринесу да се знамените жене Ниша и јужне Србије нађу на Википедији.

Осим основних правила уређивања Википедије, биће упознати са другим корисницима, њиховим задацима и доприносом. Након серије кратких предавања која ће им омогућити да створе јасну слику о важности овог волонтерског пројекта, имаће прилику да се и сами опробају у улози уредника и да својим присуством и трудом помогну да се родни јаз смањи и да њихова комшиница, рођака или познаница, жена која је учинила много за област науке, културе, технике буде део највеће онлајн енциклопедије.

Уређивачку Вики радионицу организују амбасада Шведске, Млади амбасадори и Start Up центар.

Википедија је најобимнија светска енциклопедија на интернету са највећим бројем корисника, а садржај чланака на Википедији утиче на информисаност и знање њених корисника.

Ипак, на Википедији изостаје равнотежа у погледу броја чланака о мушкарцима и женама. Деведесет одсто садржаја на Википедији креирају мушкарци и број чланака о мушкарцима је четири пута већи него о женама.

Током 2018. године, уређивачки маратони и Вики радионице одржане су у 54 земље, што је резултирало са више од 13.000 нових чланака на 30 језика на Википедији. Ти чланци су, после годину дана, досегли до 57 милиона прегледа. Тиме је више од 1800 учесника-Вики уредника допринело да се заступљеност жена повећа на Википедијии.

Тема Вики радионице у Нишу је „Знамените жене Ниша и јужне Србије – лидерке у сенци“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.342 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>