Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Данас почео Васкршњи пост

Данас је почео Васкршњи пост, најдужи од четири велика поста у православљу, који се још зове и Велики пост и Часни пост.

Траје од Чистог понедељка до Лазареве суботе. На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана, и важи за најстрожији пост у години. Претежно се пости на води, изузев викенда и када је реч о Великој суботи, дану који претходи Васкрсу.

Пост није само одрицање од хране, већ је најважније радити на уздржавању од лоших мисли и дела, којим ћете успети да победите телесне страсти духовном снагом.

Васкршњи пост дели се на седам недеља, од којих свака има своје име и правила поста – почиње Чистом недељом, а затим долази Пачиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља.

Седма, је Страсна или Велика недеља.

Најзначајнији дан у последњој седмици пред празник Васкрсења је Велики петак, једини дан у години кад у Православним храмовима нема јутрења нити богослужења, већ се само поподне држи опело разапетом Исусу Христу.

Том приликом, једини пут у години, износи се плаштаница у коју је старац Јосиф из Ариматеје умотао Христово тело после скидања са крста.

Ускршњи пост завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Ускрсом, који се ове године прославља 28. априла.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>