Апел да се не спаљује ниско растиње

Управа за ванредне ситуације у Нишу апелује на грађане, с обзиром на то да је, претходних недеља, регистровано повећање броја пожара на отвореном простору, да не спаљују ниско растиње на отвореном, јер на тај начин излажу опасности не само себе, већ и своје суседе и материјална добра.

“Подсећамо грађане да Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа на отвореном простору. Такође, подсећамо да је забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима”, наводи се у апелу Управе за ванредне ситуације.

Непоштовање законских мера заштите од пожара повлачи прекршајну одговорност за коју су прописане високе новчане казне: за правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара, за одговорно лице у правном лицу од 10.000 до 50.000 динара, за предузетника од 150.000 до 500.000 динара и за физичко лице 10.000 динара. Уколико пожар проузрокује штетне последице по живот или имовину већих размера, виновници подлежу и кривичној одговорности.

Припадници Управе за ванредне ситуације у Нишу најављују да ће појачати надзор над спровођењем мера заштите од пожара у природи и на отвореном простору, а против лица која не поштују забрану ложења отворене ватре у шуми и спаљивања отпада и биљних остатака, поднеће захтев за покретање прекршајног поступка, односно издавати прекршајне налоге.

За овај прекршај до сада је поднето 14 прекршајних налога.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.322 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>