Два милиона евра уштеде увођењем електронског пореског уверења

Пореска управа направила је велики корак ка стварању бољег пословног амбијента и елиминисању сувишне бирократије и првог дана марта омогућила прибављање уверења о плаћеном порезу електронским путем, што ће грађанима и привредницима уштедети најмање два милиона евра годишње.

Успостављањем ове електронске услуге делимично је решена препорука Сиве књиге која датира још из 2009. године и један од приоритетних захтева чланова НАЛЕД-а. Такође, ову процедуру грађани и привреда изабрали су као прву коју би требало дигитализовати, у оквиру кампање Питајте када, коју је НАЛЕД реализовао током прошле године у циљу унапређења јавних услуга.

Добијање пореског уверења је један од најучесталијих администативних поступака с обзиром на то да је овај документ потребан за учешће на тендерима, у пословању с банкама, ради уписа или брисања из регистара и др. Како је у тим пословима неопходно поднети и потврду ПУ и потврду локалне пореске администрације о измирењу пореских обавеза, често се дешавало да важење једног документа истекне пре добијања другог и да се привредници нађу у зачараном кругу бирократије, што је сада решено.

“Пореска управа је заједно с Агенцијом за привредне регистре лидер међу институцијама у развоју електронских сервиса и потребно је истаћи чињеницу да су те сервисе креирали самостално. У следећој фази развоја система, требало би омогућити да привреда електронски прибавља и потврде локалних пореских администрација односно да та два документа буду обједињена, као и да буду укинуте пратеће таксе”, каже Јелена Бојовић, директорка тима за регулаторну реформу у НАЛЕД-у.

Проблем представља чињеница да је задржана пракса наплате две таксе у укупном износу од 620 динара, као и у време када је процедура обављана на шалтеру. Како би такав намет требало да одржава реални трошак пружања услуге, став НАЛЕД-а је да таксе за електронске услуге не би требало наплаћивати имајући у виду да највећи део посла обавља софтвер, а не службеници. Предлог НАЛЕД-а је и да би грађане и привреду требало ослободити обезбеђивања доказа о плаћеном порезу у поступцима пред државним органима, односно да податке из ових докумената институције прибављају електронском комуникацијом с Пореском управом, на шта их закон и сада обавезује.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>