Одржан Официрски бал у Нишу

У Белом холу Дома Војске у Нишу одржан је јубиларни, пети, Официрски бал припадника 3. бригаде Копнене Војске Гарнизона Ниш.

На Официрском балу се играло „Коло краљице Драге“, „Краљево оро“, “Дорћолка”, плесао се “Српски валцер”, а играло се и уз “Тамо далеко”, “Нишку Бању”, “Пукни зоро”. Играло се и уз “Лутајућа срца”, а вокални солисти били су Ренато Херц, Јасна Кочијашевић и Драгослав Михајловић Канаринац.

“Припадници 3. бригаде Копнене Војске јединице у Гарнизону Ниш поред задатака које извршавају на вежбама, гађањима, у Копненој зони безбедности и на мировним опрецаијама, велику пажњу поклањају очувању и неговању тградиције. Пету годину за редом организујемо Официрски бал за припаднике војске и Нишлије, са циљем да се песмом, игром, валцерима, присетимо старих традиција, да их чувамо, а посебно традиције српске војске и нашег Гвозденог пука”, казао је пуковник Драган Антић, начелник Штаба команде Треће бригаде копнене војске, домаћин бала.

Он је додао да је одржавање Официрских балова у Нишу, Врању, Краљеву, Панчеву и Новом Саду обновљено захваљујући иницијативи команданта Копнене војске генерал – потпуковника Милосава Симовића.

Традиција официрских балова у Нишу обновљена је 2015. године.

Заслуга за организовање дворских и официрских балова у Србији припада кнезу Михаилу Обреновићу. Тада су на баловима били присутни само пажљиво одабрани гости из тадашње елите друштва:
министри, саветници, високи официри са супругама, дворске госпође и стране дипломате.

Први официрски бал организован је 1852. године у Београду и одржавани су све до 1941. године, када је ова традиција била прекинута.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.725 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>