Несташица лекова за срце и притисак

Многи лекови које користе пацијенти који су на терапији због болести срца и високог крвног притиска ових дана не могу да се нађу ни у државним, ни у приватним апотекама.

Како пишу “Новости”, тренутно нема ни паралела, односно медикамената истог хемијског састава и дејства, али под другим именом и од другог произвођача који би могли да замене лекове који су у несташици.

У Републичком фонду здравственог осигурања “Новостима” је у уторак потврђено да постоји несташица појединих медикамената.

“Министарство здравља и РФЗО обавештени су о тренутној несташици појединих лекова за лечење повишеног крвног притиска која је настала услед повећане потрошње наведених лекова у последњем периоду” – речено је у РФЗО.

“С тим у вези, одмах су предузете све неопходне мере како би се тржиште снабдело потребном количином лекова”, додају у РФЗО.

Потпуна нормализација снабдевања очекује се током следеће недеље, кажу произвођачи.

У више апотека, државних и приватних, “Новостима” је у уторак речено да им недостаје више диуретика и антихипертензива.Фармацеути тврде да не знају разлог поремећаја у снабдевању, а чули су, кажу, да појединих лекова нема због тога што још нису завршене процедуре око обнове регистрације за те лекове.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.341 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>