Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Калкулатор уштеде енергије поводом Светског дана енергетске ефикасности

Светски дан енергетске ефикасности обележава се широм света 5. марта, почев од 1998. године када је у Аустрији одржан први састанак на којем се разговарало о енергетској кризи у свету и њеним могућим решењима.

Основни циљ обележавања и подсећања на овај датум сваке године је да се подигне свест људи о неопходном смањењу потрошње енергије кроз разумно и одрживо коришћење енергетских ресурса. На овај дан сви треба да се запитамо колико рационално трошимо енергију, како у својим домовима, тако и на радном и сваком другом месту, а да не нарушавамо квалитет живота.

Поводом Светског дана енергетске ефикасности, а у складу са са међународним напорима у борби против климатских промена и посебним компетенцијама Европске банке за обнову и развој у подручју одрживе енергије, из ЕБРД-а је саопштено да ће подржати побољшање енергетске ефикасности и уштеду енергије у земљама западног Балкана.

Мере енергетске ефикасности за циљ имају да смање потрошњу електричне и топлотне енергије у домаћинствима, као и да повећају комфор и квалитет живота људи.

Потрошња енергије по јединици БДП-а у Србији је око три пута већа него у ЕУ.

Куће и стамбене зграде у Србији су углавном старе, системи грејања и хлађења дотрајали, а изолација на стамбеним објектима није заступљена. У укупном енергетском миксу, на стамбени сектор одлази око 35% потрошње енергије, посебно последњих 20 година. Стога је баш у овај сектор најнеопходније увести мере енергетске ефикасности јер је у њему највећи потенцијал за уштеду енергије и новца.

ЕБРД је развио онлајн Калкулатор енергетске ефикасности како би помогао грађанима Србије да сазнају колико енергије и новца могу уштедети уградњом приступачних, високо енергетски ефикасних технологија.

ЕБРД је развио Кредитну линију за зелено финансирање (скраћено GEFF) која обезбеђује средства за повећање енергетски ефикасности станова и кућа. Кредитна линија намењена је и компанијама које производе и продају енергетски ефикасне технологије за домаћинства.

Програм се проводи уз подршку Европске уније, Федералног министарства финансија Аустрије и Инвестицијског оквира за западни Балкан, у сарадњи са Секретаријатом Енергетске заједнице.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,778 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>