Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

USAID и НАЛЕД покрећу Месец заштите пчела

Неправилна употреба пестицида довела је протеклих година до значајног пада популације пчела које су веома важне за грађане јер опрашују више од 80% биљака које користимо у исхрани.

Због тога Савез пчеларских организација Србије у сарадњи с НАЛЕД-ом покреће кампању „Месец заштите пчела“ у циљу прикупљања идеја и предлога за њихово очување.

Током марта сви који се баве пчеларством и пољопривредом, заштитом животне средине или су на други начин заинтересовани за тему могу да се укључе у јавно-приватни дијалог и путем сајта www.jpd.rs и друштвених мрежа, као и на округлим столовима који ће бити одржани у Београду, Новом Саду и Чачку, понуде решења.

О значају овог сектора говори податак да у Србији послује око 20.000 пчелара који узгајају 1,3 милиона пчела и годишње произведу око 7.000 тона меда.

“Изумирање пчела за нашу земљу би значило директан економски губитак од 148 милиона евра годишње. Оно што је још важније јесте да су пчеле најбољи показатељ безбедне животне средине за човека јер могу да живе само у здравом и чистом окружењу. Без њих са наше трпезе нестала би квалитетна и здрава храна и зато чувањем пчела чувамо живот”, изјавио је председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић поводом почетка кампање.

До тровања пчела најчешће долази услед праксе запрашивања крпеља и комараца из ваздуха или неодговорне употребе пестицида у пољопривреди, од којих су многи недозвољени и набављени на црном тржишту. Угроженост пчела је глобални проблем те су у деловима САД проглашене за угрожену врсту, док се у Кини због мањка пчела опрашивање често ради ручно.

“Пчеларство је оптерећено и значајном бирократијом која онемогућава решавање питања тровања с обзиром на то да је за померање кошница из зоне запрашивања потребно прибавити низ одобрења.

Такође, проблем је и мањак капацитета у инспекцијама, а када до тровања дође трошак доказивања путем анализа пада на пчеларе због чега већина одустаје од даљег поступка. Циљ је да кроз унапређење регулаторног оквира, јачање капацитета инспекција, али пре свега путем едукације пољопривредника, привреде и локалних самоуправа о опасностима коришћења пестицида допринесемо очувању пчелињих заједница”, каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Подаци показују да упркос великом потенцијалу пчеларства и чињеници да је Србија земља са највећим бројем пчела по глави становника, мали број пчелара живи од тог бизниса.
Да би могао да издржава целу породицу, неопходно је да један пчелар има 500 и више кошница што од 10.000 чланова СПОС-а има тек њих 34.

Производња меда пала је са 12.000 тона у 2015. на 7.000 тона у 2017, а дешавало се да услед тровања фонд пчела падне и за петину годишње.

Кампања „Месец заштите пчела“ део је четворогодишњег Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој, а спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>