Почињу дани франкофоне културе у Нишу

Полуфиналним такмичењем за франкофону песму које ће се одржати у суботу, почеће “Франкофони дани” који се ове године одржавају по 16. пут у Нишу и трајаће од 2. до 24. марта. Такмичење се одржава у сали Нишког симфонијског оркестра, а надметаће се млади узраста од тринаест до двадесет осам година. Француски институт ово такмичење по традицији организује у сарадњи са Студентским културним центром Ниш.

Победник у категорији сениора ове године ће путовати у Египат, а у категорији јуниора у Тунис.

Полуфинална такмичења ће бити одржана и у Новом Саду, Београду и Кладову, а финале, по традицији, у Нишу, 24. марта у Народном позоришту у 14 сати.

Изложба слика “(Не)спутано” Александре Мирић, архитекте-конзерватора, биће отворена 4. марта у Павиљону у Тврђави у 19 сати и моћи ће да се погледа до 18. марта.

На Филозофском факултету ће 5.марта, у оквиру “Франкофоних дана”, бити одржан “Франкофони диктат”, на коме ће се у познавању правописа француског језика окушати студенти и ученици. Позоришна трупа “Балканске прециозе”, коју чине студенти француског језика, извешће позоришну представу “Сцене из провинцијског живота у Србији”, 21. марта у 19 сати, а биће одржано и предавање о француској гастрономији, 22. марта у 13 часова.

Део манифестације биће и гостовање Саре Гислер, девојке из Швајцарске, која је са двадесет година напустила кућу и кренула на путовање по свету. Током пута писала је блог, а потом на основу њега објавила путописну књигу. Књижевно вече Саре Гислер биће одржано 11. марта у Дели простору, у 18 часова.

У оквиру Франкофоних дана биће одржан и Француски филмски караван 14. и 15. марта у Нишком културном центру, а на програму ће се наћи француске комедије.

Вече поезије, уз учешће студената Филозофског факултета и волонтера удружења КОМ018, који ће рецитовати поезију српских и француских песника, биће одржано у кафе бару “Дневна соба”, 18. марта у 19 часова.

Сви програми у оквиру “Франкофоних дана” су бесплатни.

Поред Француског института у организацији манифестације овога пута учествују и амбасаде других земаља у којима се говори француски језик, а које су присутне у нашој земљи, навела је Валерија Војиновић, асистент за културу у нишком огранку Француског института у Србији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.745 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>