Препоруке Министарству пољопривреде за лакшу производњу органске хране

Министру пољопривреде Браниславу Недимовићу представљено је девет препорука за унапређење органске производње у Србији прикупљених током децембарске кампање „Месец органске хране“.

Органска храна тешко налази пут до школа, вртића, болница и домова због система набавки јавних установа који у први план ставља најнижу цену и тако онемогућава унапређење квалитета исхране деце, старих, болесних и других грађана.

Усклађивање с праксом развијених земаља, које се све чешће опредељују за органске производе, једна је од препорука за унапређење органске производње прикупљене током децембарске кампање „Месец органске хране“ реализоване у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој, који уз учешће Агро кластера Србије и уз подршку USAID-а, спроводе НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике.

Органски произвођачи, као и сви грађани заинтересовани за храну произведену без употребе ђубрива, пестицида и ГМО, указали су на неопходне измене регулативе и пракси у органској производњи.

Међу кључним препорукама нашла се иницијатива да се пољопривредним газдинствима омогући да сирове органске производе – воће и поврће, користе за прераду у сокове и џемове и да ту храну могу самостално да стављају у промет. Такође, кључно је да се систем субвенција прилагоди специфичним потребама органске производње, као и да се домаћи стандарди ускладе са европским како би произвођачи без додатних препрека могли да извозе на тржиште Европске уније.

“Извоз органске хране је од 2012. повећан више од шест пута односно са 3,7 на 23 милиона евра што говори о значају и потенцијалу ове врсте производње. Унапређење услова за узгој органске хране и производњу је приоритет Министарства пољопривреде и у току је израда новог закона о органској производњи који ће предвидети посебан систем субвенција”, изјавио је министар Недимовић на састанку с представницима НАЛЕД-а, Републичког секретаријата за јавне политике, Агро кластера и USAID-а.

Председник УО Агро кластера Милош Јањић истакао је да улазак у органску производњу подразумева пролазак кроз процес конверзије земљишта који траје до три године због чега је потребно продужити рокове за закуп државних парцела. Праксу рефундације трошкова контроле и сертификације које покрива држава требало би заменити системом исплате на основу предрачуна и омогућити произвођачима да могу да користе средства за заштиту биља која су у употреби у ЕУ. Такође, потребно је израдити модел програма по којем би и локалне самоуправе могле да у већем обиму подрже произвођаче.

Подаци НАЛЕД-а показују да је у последњих шест година површина на којој се узгаја органска храна у Србији удвостручена на 13.400 хектара, док је број произвођача повећан више од шест пута, са 1.061 на 6.153. С друге стране, само 0,4% обрадивих површина се користи за органску производњу што је вишеструко мање него код наших комшија из ЕУ, а разлог за то су препреке у прописима и недовољна подршка.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>