У априлу пробни попис становништва

Пробни попис становништва, станова и домаћинстава биће организован током априла у 51 граду и општини у Србији, најавила је помоћница директора за Сектор друштвених статистика Снежана Лакчевић.

“Тај пробни попис, током кога ће постојати и две новине у односу на последњи из 2011. увод је у свеобухватни планиран за 2021. годину”, рекла је Лакчевић за Танјуг и додала да ће тим пробним пописом бити обухваћено око 20.000 домаћинстава и 50.000 људи.

Према њеним речима, током пописа пиркупљаће се информације о становништву – домаћинствима, становима, економским и миграторним питањима, а део њих ће се тицати и особа са инвалидитетом.

Попис ће се први пут вршити помоћу електорнског обрасца и лапотова, казала је Лакчевић и додала да се друга новина односи на могућност самопописа преко интерента коју ће имати грађани Београда, Новог Сада и Ниша, првих седам дана априла.

Планирано је да могућност самопописивања искористи 13.000 људи и 5.000 домаћинстава, рекла је она.

Грађани би требало да одговоре на сва питања, рекла је она и додала да не морају да се изјасне једино на она о вероисповести и националности.

Пред грађанима биће и питања попут оних ко живи у домаћинству, када је направљена зграда, да ли има лифт, на ком спрату је стан, да ли има водовод, канализацију…

Миграторни блок подразумева питања – да ли сте се селили, да ли одувек живите ту, да ли сте живели у иностранству, колико дуго, зашто сте се вратили, да ли имате држављансто Србије, неке друге земље. Међу питањима су и она о брачном стаутсу, броју живо рођене деце, школској спреми…

“Сет економских обележја подразумева питања – да ли радите, да ли сте били спречени да радите, из ког разлога, да ли сте незапослени, пензионер, где вам је фирма …”, рекла је и најавила сет питања за особе са инвалидитетом, који није обавезан.

Појектована цена пробног пописа је 280.000 евра, а средства су обезбеђена из ИПА фондова. Спроводиће га 85 пописивача.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>