Обележена 102. годишњица Топличког устанка

Уз највеће државне и војне почасти у Прокупљу је обележена 102. годишњица Топличког устанка, а свечаност је организовао Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градском управом.

Венце на споменик Топличанима палим у ратовима 1912-1918. и жртвама Народног устанка 1917. године положила је делегација Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Топличког управног округа, Града Прокупља и многобројних борачких организација и удружења.

Говорећи о значају Топличког устанка, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић рекао је да је велика част обратити се Прокупчанима, потомцима славних предака, који су пре 102 године, притиснути силом и неправдом, подигли Устанак.

“Читава Европа је 1917. године чула да у Србији постоји област Топлица, Јабланица и Пуста река, и да тамо живи храбар, непокорени народ који не да своја презимена, свој језик и своје синове у бугарску војску. Иако малобројнији и слабије опремљени од аустроугарске и бугарске војске, устаници су пружили пример војне тактике, јунаштва и борбености”, рекао је Антић.

Присутнима се обратио и градоначелник Прокупља, Александар Симоновић који је рекао да је Топлички устанак у оквирима јунаштва и слободољубља један од највећих у историји људског рода. “Ми данас треба да победимо да нам школе и болнице буду савремено опремљене, да градимо нове путеве и фабрике, да нам се рађа више деце и да њима обезбедимо бољи живот, живот у миру и напретку”, рекао је Симоновић.

У културном делу програма учествовао је Дечији хор Дома културе „Сањалице“, члан Књижевне омладине Прокупље Анђела Станковић и глумац Срђан Живковић.

Након полагања венаца, учесници свечаности у Прокупљу обишли су Народни музеј Топлице и Спомен-парк “Гвозденом пуку”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.338 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>