На данашњи дан умро Стефан Немања

У Хиландару је на данашњи дан 1199. године умро Стефан Немања, оснивач династије Немањић која је владала српским земљама више од два века.

Пре него што се 1196. замонашио, владао је Србијом као велики жупан. Власт је преузео 1166. кад је збацио брата Тихомира, великог жупана, штићеника двора у Цариграду.

Убрзо по преузимању власти покушао је да се одупре супрематији Византије, против чије је војске ратовао у савезу са Млетачком републиком, али је то успео тек после смрти византијског цара Манојла Комнина 1180. године. У савезу са Угарском напао је и Србији прикључио зетско приморје, Требиње, Захумље, област око Јужне и Велике Мораве као и простор Косова и Метохије, без Призрена.

Немачки цар и један од вођа Трећег крсташког рата Фридрих I Барбароса, који је с војском на основу споразума с Немањом прошао кроз Србију, 1189. није прихватио његову понуду за заједничку борбу против Византије.

Када су крсташи прешли у Малу Азију, Византија је напала Србију 1190. године, али је Немања успео да очува самосталност државе. Пошто је престо уступио средњем сину, доцније првом краљу из династије Немањића – Стефану Првовенчаном, а не најстаријем Вукану, замонашио се у својој задужбини – манастиру Студеница.

Са најмлађим сином Растком, чије је монашко име било Сава, подигао је на Светој Гори манастир Хиландар, који је убрзо постао најзначајнији српски духовни и књижевни центар. Подигао је и цркве и манастире Ђурђеве Ступове, Богородичин манастир и Светог Николу код Куршумлије.

Српска православна црква слави га као Светог Симеона Мироточивог, првог у низу светитеља из лозе Немањића.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.317 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>