Електронски повезане Матичне књиге умрлих и Бирачки списак

Министарство државне управе и локалне самоуправе омогућило је електронско повезивање Матичне књиге умрлих и Јединственог бирачког списка тако да ће списак бити ажуриран истог дана када неко премине.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је циљ достизање највишег степена ажурности, регуларности и тачности података у Јединственом бирачком списку.

“На дневном нивоу референти који ажурирају Јединствени бирачки списак добијаће информацију која лица су тог дана уписана у Матичну књигу умрлих и одмах по службеној дужности доносити решења о брисању тих лица из Јединственог бирачког списка”, рекао је министар.

Основ за повезивање ових службених евиденција су претходне активности Министарства на доношењу Закона о изменама и допунама Закона о матичним књигама, као и Упутства о изменама и допунама Упутства за спровођење закона о јединственом бирачком списку.

Ускоро ће са Јединственим бирачким списком електронски бити повезана и Матична књига венчаних, што ће у пракси значити да, ако дође до промене презимена чином венчања или развода, исти податак ће аутоматски бити ажуриран и у Јединственом бирачком списку, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.725 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>