Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Старопланинци не посустају у борби за реке

Током викенда на Старој планини окупили су се представници општина из Србије у којима се грађани боре против градње мини хидроцентрала на својим територијама, али и на територији целе Републике Србије.

Активисти из Пирота, Бабушнице, Краљева, Параћина, Петровца на Млави и Ужица договорили су се да успоставе заједнички фронт за одбрану река Србије. Њихов циљ биће да грађанима представе појединости о штетности ових пројеката, али и да координисано јачају притисак на институције, како на локалном и државном, тако и на међународном нивоу.

“Овај фронт је отворен и за активисте из осталих општина који су из различитих разлога били спречени да присуствују оснивању Фронта за одбрану река Србије”, каже Александар Јовановић Ћута, један од предводника активиста.

Том приликом је одржана и Изборна скупштина Савеза месних заједница Старе планине.

Савез месних заједница Старе планине треба да буде надаље, као што је на почетку свог оснивања и био, водећа организација у заштити и очувању вода, основног ресурса за опстанак живог света, укључујући и људе, чуло се на овом скупу.

Такође, Савез треба да заступа интересе људи и да се бави заштитом целокупне природе на својој територији и шире, као и да постане релевантна снага и репрезентативна организација чији став и мишљење у вези очувања природе ће морати да се уважава код државних институција.

Ако било какво деловање на водама може да изазове нестанак истих, са нестанком воде нестаје и живот, поручују са овог скупа.

Савез месних заједница Старе планине је савез људи који живе на тим просторима, самим тим нико нема права да у њихово име одлучује о тако важним питањима од животног значаја, какво је питање очување река и живог света, а посебно не без њихове сагласности и знања, поручују Старопланинци.

На састанку је договорено да рад овог фронта за очување река мора да буде редован и транспарентан јер ће само тако успети да оствари своје циљеве.

Након очувања река и природе на Старој планини, Савез месних заједница имаће нови задатак – да ревитализује живот на овом подручју, јер су села у одумирању, један је од закључака одржаног састанка.

“Снага Савеза је у нашем јединству и слози”, поручио је Милан Ђорђевић, председник удружења Темска.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>