Подршка државе виноградарима и винарима

Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је Јавни позив за доделу подршке инвестицијама у виноградарству и винарству за 2019. годину који пружа могућност да се унапреди производња у овој области, уз бесповратна средства у износу од 50 до 60 одсто реализоване инвестиције.

Из Министарства поручују да су циљеви подршке подстицање заснивања нових и модернизација постојећих производних засада винове лозе, који ће, уз редовну примену савремене агротехнике, дати високе, квалитетне и стабилне приносе. Подржава се и набавка савремене опреме за производњу и чување вина, која је, поред квалитетне сировине, неопходна за постизање високог квалитета вина.
“Максимална подршка износи 50 одсто укупне вредности прихватљиве инвестиције, а до 60 одсто за заснивање засада од аутохтоних сорти винове лозе. Максимална прихватљива инвестиција је 10.000 евра, а минимална 500 евра, док максимална подршка износи до 5.000 евра” – навели су у Министарству пољопривреде.

Прихватљиве инвестиције за подршку су набавка садног материјала лозних калемова, елемената потпорне конструкције за шпалирни узгој и за перголе, затим система за наводњавање “кап по кап”, мреже за заштиту од птица, као и специфичне опреме за производњу, чување вина и винских дестилата.

Корисници подршке могу бити пољопривредна газдинства уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и Виноградарски регистар у тренутку подношења захтева.

Уколико су подносиоци захтева предузећа, неопходно је да им примарна делатност буде у складу са Законом о класификацији делатности. Према условима јавног позива виноградари и винари након завршетка инвестиције предају Министарству захтев за доделу подршке са свом прописаном документацијом. Образац захтева може се преузети са сајта Министарства.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.725 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>