Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Србија обележила Дан државности

Централна државна церемонија поводом Дана државности одржана је данас у Орашцу, а венце на споменик вожду Карађорђу положиле су премијерка Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Председник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама на церемонији у згради Председништва у Београду, док је председница Скупштине Србије Маја Гојковић положити венац код Споменика Незнаном јунаку на Авали.

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је политика коју води Србија политика сарадње са свим партнерима, спремност на дијалог и компромис у решавању свих отворених питања, уз пуно поштовање националних интереса Србије.

“Поштујемо све наше партнере и држимо реч. Због тога смо данас у свету препознати као поуздан партнер, а ставови Србије се уважавају без обзира да ли те ставове наши партнери деле или не”, рекла је Брнабић на централној церемонији у Орашцу на обележавању Дана државности.

Поводом Дана државности Србије, председник Александар Вучић одликовао је Сретењским орденом заслужне појединце и институције у области културе, медицине, привреде, спорта, науке и дипломатије.

Одликовање је међу првима добио председник владе Бугарске Бојко Борисов за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између две земље.

Одликован је Народни музеј у Београду, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду и Основна школа “Краљ Петар Први” у Београду, Земунска гимназија, Народно позориште “Тоша Јовановић” из Зрењанина, Позориште “Христо Ботев” из Димитровграда, Војнофилмски центар “Застава филм”, Уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички”, Хор и симфонијски оркестар РТС.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је бивши начелник Генералштаба Љубиша Диковић, а међу добитницима ордења су и спортиста Давор Штефанек, певач Предраг Живковић Тозовац, бивши амбасадор Кине Ли Манчанг, као и Алексеј Борисович Милер, за нарочите заслуге у развијању пријатељских односа између Србије и Руске федерације.

Постхумно, Сретењским орденом трећег степена одликован је академик Владета Јеротић, за нарочите заслуге у стручном, научном и књижевном стваралаштву.

Окупљенима се обратио председник Србије уз поруку да је захваљујући лауреатима Србија остала привржена својим вредностима, слободи, демократији и модернијој земљи.

Дан државности 15. фебруар, установљен је у знак сећања на Сретење 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и на проглашење првог српског Устава 1835. године, којим је означен почетак савремене српске државе.

Као државни празник проглашен је одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. године тај дан празнује се 15. и 16. фебруара. Српска православна црква 15. фебруара слави Сретење.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>