Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Данас је Свети Трифун

14. фебруар је дан када СП Црква слави усомену на светог мученика Трифуна.

Свети Трифун је крсна слава многих српских православних породица и слава виноградара, па се слави у многим српским породицама вековима уназад.

На Тривуњдан виноградари одлазе у винограде, орезују по коју лозу и заливају вином по неки чокот. Верује се да ће се тако винограду повратити снага после дугог зимског мртвила, па ће лоза моћи да буја у пролеће.

Због обичаја орезивања винове лозе, у источној Србији Светог Трифуна зову и Орезач или Зарезој.

Светог Трифуна славе многобројни еснафи, виноградари, а на литургијама се помиње страдање светитеља Трифуна.

На Трифундан, 1835. године, на иницијативу драмског писца Јоакима Вујића и уз новчану помоћ кнеза Милоша Обреновића, у Крагујевцу је основан Књажевско – српски театар, прво позориште у Србији.

Поводом празника Светог Трифуна, који се слави као заштитник виноградара и воћара, Градска општина Пантелеј традиционално је данас организовала пригодну манифестацију којом негује вековну традицију воћарско – виноградарске производње у селу Пасјача, где је спроведен традиционални обред орезивања винограда.

Истим поводом, седамнаести пут по реду у Нишкој бањи биће одржана манифестација под називом “Дани вина и мерака”. Традиционална манифестација биће одржана 15. фебруара на централном шеталишту са почетком у 10 сати. На манифестацији ће моћи да се обиђу штандови винара и виноградара, да се дегустирају вина, ракије и национални специјалитети. Организатор ће прогласити победника “Дана вина и мерака 2019” и најбољима доделити награде.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,293 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>