Данас се обележава Светски дан радија

Данас се обележава Светски дан радија који је утврдио Унеско 2011. године пошто је 13. фебруара 1946. године први пут емитован програм Радија УН.

Циљ установљења тог празника је, између осталог, промоција овог електронског медија и свих могућности које пружа.

Поводом Светског дана радија Министарство културе и информисања истиче да тај електронски медиј заузима једно од најзначајнијих места у информативном систему Србије, као и да постоји могућност за даље унапређивање.

“Ослушкујући потребе грађана и емитера у Републици Србији, Министарство је повећало буџет за суфинасирање медијских садржаја за 2019. годину намењен радију на 30 милиона динара и настојаће да се тај износ повећава сваке године”, наводе из Министарства културе и информисања.

А у Сврљигу данас постоје две радио станице које емитују програм. Једна од њих је “Радио Сврљиг”, која је на ивици егзистенције и ових дана на друштвеним мрежама се појавио оглас о њговој продаји.

Власник ове радио станице Рацо Ментовић каже за Телевизију “Ласер” да нема подршке локалне самоуправе и да је у таквим околностима јако тешко одржавати радио станицу, поготову у средини која је економски мртва, каква је општина Сврљиг.

“Из локалне самоуправе путем конкурса за јавно информисање већ пар година Радио Сврљиг добија по 300.000 динара, док друга радио станица добија више од милион и по, а потпомогнута сајтовима преко повезаних фирми још најмање милион динара”, каже Ментовић.

“У таквим условима, кда је један од власника радија и радник Општинске управе у Сврљигу и када добија огроман колач пара из општинског буџета предвиђених за медије, јасно је да постоји спрега са општинским властима и да је тешко опстати, па сам одлучио да радио станицу продам или изнајмим некоме ко има средстава да ради”, каже Ментовић.

Ментовић додаје да баш због ове неправде не жели више да прима било каква средства из општинског буџета, па због тога није ни конкурисао ове године за доделу средстава на Јавном конкурсу који је расписала Општина Сврљиг.

Ево шта нам је на ову тему, у шаљивом тону, у телефонском разговору рекао један од слушалаца Радио Сврљига који се плаши да ће, уколико дође до гашења ове радио станице грађани убудуће слушати само хвалоспеве о градској власти.

У Србији је регистровано више од 300 радио станица, од којих већина има локалне и регионалне фреквенције.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.715 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>