Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Обележен пробој Логора “Црвени крст”

Свечаним полагањем венаца и парастосом жртвама настрадалим у Логору на Црвеном Крсту, обележен је дан када је12. фебруара 1942. године извршен пробој и бекство из логора у коме су нацисти затварали родољубе и комунисте из овог краја.

Пробој је покушала група од 147 заробљеника, а у томе је успело њих 105, док је 42 убијено у бекству или ухваћено па након тога стрељано.

„Један велики број логораша, на данашњи дан 1942. године, голоруки су јуришали на немачку стражу и бодљикаве жице којом је логор био ограђен“, каже преживели логораш Владимир Јовановић кога су са осталим мештанима његовог села, без икаквог саслушања, Немци довели у Логор јула месеца 1944. године.

У обележавање годишњице пробоја логора на Црвеном крсту традиционално су се укључили и нишки извиђачи, који су организовали марш „Трагом логораша – 12. фебруар”. Извиђачи су марширали стазама крај Ниша којима су се заточеници кретали након бекства из логора. Представник извиђача је испред Логора предао рапорт градоначелнику Ниша Дарку Булатовићу.

„Ми се окупљамо, јер тако уједињени чувамо своју традицију, прошлост, своје корене и поштујемо борбу за слободу. Победник је онај ко је способан да воли и прашта. Јер мир и слобода нису само одсуство рата, они су и мудрост која води толеранцији, свакој једнакости и поштовању личног и људског достојанства“, поручио је градоначелник Ниша.

Након обраћања градоначелника уследило је полагање венаца жртвама логора на Црвеном Крсту.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,116 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>