Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Сутра се обележава дан пробоја логора на Црвеном крсту

У Нишу се сутра обележава 77. годишњица пробоја логораша из немачког концентрационог логора на Црвеном крсту.

Из логора је 12. фебруара 1942. године, преко бодљикавих жица, покушало да побегне 147 затвореника, а у томе је успело њих 105.

У нишком логору биле су заточене жене, деца и одрасли свих националности, а повремено и странци. Помену ће присуствовати представници Војске Србије, полиције, борачких организација, бројне хуманитарне организације и грађани.

У обележавање годишњице пробоја логора на Црвеном крсту традиционално се укључију и нишки извиђачи, који организују Марш “Трагом логораша”. Извиђачи се током марша крећу стазама крај Ниша којима су се заточеници кретали након бекства из логора.

Логор на Црвеном крсту Немци су формирали 1941. године. Ту је током Другог светског рата било заточено више од 30.000 људи, док је више од 10.000 одведено из логора и стрељано на брду Бубањ крај Ниша. Тачан број стрељаних није било могуће утврдити пошто су нацисти уништавали трагове злочина.

Логор је формирао шеф Гестапоа у Нишу СС капетан Хајнрих Брант.

Логор, који је данас музеј, налази се у зградама српске војске које су до окупације служиле као војни магацин, у индустријској зони града Ниша. Њиме су током Другог светског рата управљали Немци. Логор је био смештен у непосредној близини железничке станице „Црвени крст“ у Нишу по којој је и добио најчешће коришћен назив, Логор Црвени крст.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>