Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Једноставнији упис првака од ове године

Упис деце у први разред основне школе ће од ове школске године, односно за децу која у школу крећу од 1. септембра ове године, бити значајно олакшан јер ће школе саме прибављато нека документа.

Захваљујући примени новог софтвера који је настао као резултат заједничког пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова и Канцеларије за информационе технологије и е-Управу школе ће моћи саме да прибављају извод из матичне књиге рођених и доказ о пребивалишту, што је до сада била обавеза родитеља новоуписиваних првака.

Родитељ, односно други законски заступник детета, ће и даље имати могућност да поменуте документе достави у папирној форми, уколико то жели. Оно што ће остати као обавеза је достављање лекарског уверења и потврде о похађању припремног предшколског програма.

“За оне који не разумеју у потпуности шта значи електронска управа, она подразумева да сви делови државе комуницирају, да деле податке, што у крајњем исходу треба да смањи бирократију и поједностави процедуре за наше грађане. Циљ нам је да мењамо свакодневни живот грађана набоље и на таквим променама ће Влада Србије наставити да инсистира”, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Софтвер ће омогућити да извод из матичне књиге рођених и доказ о пријави пребивалишта буду прибављани електронским путем. У пракси ће то изгледати тако што повезивањем есДневника са матичним књигама и пребивалиштем школе саме прибављају податке садржане у тим документима.

Планирано је да софтвер буде пуштен у рад почетком марта ове године, као и да се по узору на овај систем до јуна ове године иста олакшица уведе и за упис ученика у средње школе.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>