Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Само 15 градова и општина формирало локално антикорупцијско тело

Годину и по дана по истеку рока за усвајање Локалних антикорупцијских планова у градовима и општинама у Србији само 15 градова и општина је формирало локално антикорупцијско тело.
Менаџерка пројекта “Локалне самоуправе против корупције“ Зорица Миладиновић казала је на конференцији за новинаре у Медиа центру Ниш да једна трећина градова и општина није усвојила локални план док је само 15 градова формирало антикорупцијско тело које би требало да се стара о примени тог плана.

„То нису добри резултати и очигледно је да нешто треба мењати, предстоји нам усвајање измена закона Агенције за борбу против корупције, и можда би било добро у тим изменама унети обавезу локалних самуправа да усвоје овај локални план и формирају локално антикорупцијско тело, јер то није законска обавеза сада и нема никаквих санкција ако то не ураде“, рекла је Миладиновић.
Она је додала, да сматра да не спостоји политичка воља како би се план спровео до краја и стало на пут корупцији.

Асистенткиња менаџерке овог пројекта Весна Торовић истакла је да су, у оквиру пројекта, упутили на е-адерсе 145 градова и општина захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја и да су добили одговор од 118 градова и општина, а да њих 27 није одговорило.

„То је ипак добар резултат јер значи да постоји свест да су у обавези да одговоре на такве захтеве“, казала је Торовић.

Према њеним речима, велики проблем је и тај што општине и градови који су усвојили антикорупцијски план то раде само про форме.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>