Од грипа у Србији досад умрло шесторо људи

Од последица вируса грипа у Србији је од почетка сезоне умрло је шесторо људи, а регистровано је 68.516 оболелих са симптомима сличним грипу, што је за 10 одсто више него у истом периоду прошле године.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” региструје се низак интензитет активности вируса грипа, док је у европском региону, у већини земаља активност вируса на средњем нивоу.

Тoком протеклог викенда у Нишу је умрло двоје људи од последица компликацијa од грипа, а још осморо се налази на механичкој вентилацији.

„У КЦ Ниш налази се тренутно 25 пацијената, од чега је осморо на инфективној клиници на респираторима и четворо је у старој згради хирургије где смо опремили посебно одељење за пријем пацијената”, каже директор КЦ Ниш Зоран Радовановић.

Он каже да лекова има довољно, а да посебна пажња треба да се обрати на хроничне болеснике, али и млађе особе због тога што је „вирус јак”.

„На апаратима код нас су старије особе, немамо ниједно дете”, рекао је Радовановић и подсетио да у Србији сваке године у сезони од грипа умре од пет до 38 особа.

У Инфективној клиници Клиничког центра Србије у Београду тренутно се лечи 21 болесник са компликацијама вируса грипа.

Процењује се да годишње у свету од последица грипа умре између 290.000 и 650.000 људи, а највећа стопа оболевања и умирања од вируса грипа тренутно се бележи у Великој Британији где је умрла 131 особа. У Хрватској је од почетка сезоне умрло 45 људи, у БиХ 22, у суседној Румунији 54.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.296 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>