Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Награда Реформатор године директору катастра Борку Драшковићу

Управни одбор НАЛЕД-а доделио је признање Реформатор године директору Републичког геодетског завода Борку Драшковићу за успешно спроведену реформу уписа права у катастар непокретности и успостављање електронске једношалтерске процедуре – еШалтер.

Од средине прошле године грађани и привреда документацију за упис и пореске пријаве могу да доставе катастру и пореским органима преко јавних бележника. Шест одлазака на шалтере замењено је једном посетом нотару и за првих шест месеци електронски је поднето више од 130.000 захтева за упис, што је 40% свих поступака пред катастром док је време решавања скраћено са 25 на пет дана.

“Систем еШалтер, који су Министарство грађевинарства и Републички геодетски завод развили омогућава лакши, ефикаснији и сигурнији поступак уписа и успостављање тачне и потпуне евиденције о непокретностима у Србији. Иако је јавна управа често изложена критици, наградом Реформатор године желимо да истакнемо успешне реформе и људе који су их предводили”, изјавила је потпредседница Управног одбора НАЛЕД-а Драгана Чукић на 11. годишњој конференцији о економским реформама.

По оцени директора катастра, ово је тек почетак реформе и радиће се на повезивању регистра непокретности са базама других институција и даљем поједностављењу процедуре.

На скупу је представљена Сива књига 11, НАЛЕД-ова публикација са 100 препорука за унапређење административних процедура и услова за пословање.

Председница Владе Ана Брнабић, која је 2008. учествовала у стварању Сиве књиге, истакла је да ова публикација не указује само на проблеме већ нуди и конкретна решења заснована на практичним искуствима привреде у сусрету са бирократијом.

Председник Извршног одбора НАЛЕД-а Дејан Ђокић нагласио је да НАЛЕД 11. пут предаје Сиву књигу Влади која је у протеклој деценији спровела 101 препоруку из ове публикације, али да би годишњи просек решавања проблема привреде могао да буде и значајно бољи.

“Током прошле године институције су потпуно или делимично решиле 12 од 100 препорука Сиве књиге, међу којима су најзначајније увођење еШалтера за непокретности и реформа система ангажовања сезонских радника у пољопривреди. Као важан помак у смањењу бирократије истакао бих и укидање обавезне употребе печата за привреду, за шта је било потребно ставити ван снаге одредбе 117 закона и подзаконских аката што је остварено сарадњом кабинета председнице Владе, ресорних министарстава и НАЛЕД-а”, додао је Ђокић.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,438 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>