Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Прети ли нам драматично поскупљење струје због европске таксе?

Уколико Европа наметне таксе на емисије угљен-диоксида, које се плаћају на производњу електричне енергије из угља, потрошачи Западног Балкана би могли да очекују драстично поскупљење струје.

Уз губитке на мрежи, који у нашем региону износе и до 16 одсто, киловати би могли да буду скупљи и до чак 30 одсто.

О оваквој могућности се у четвртак говорило на Међународној стручној конференцији “Електроенергетика у региону – развој тржишта”, коју су организовали “Балканмагазин” и “Електопривреда Србије”.

Према речима Јасмине Трхуљ, представнице Секретаријата Енергетске заједнице југоисточне Европе, цена права на емисију угљен – диоксида из термоелектрана на европском тржишту последњих месеци убрзано расте. Како је рекла, за емисију једног килограма CO2 из термоелектрана сада треба платити од 22 до 24 евра.

“По том питању тренутно не постоји временски рок”, рекла је Трхуљева и додала да је у току је израда студије за субвенције у сектору угља са којом Енергетска заједница жели да почне разговоре на ту тему.

Да се о новим трошковима за произвођаче електричне енергије говори, потврдио је и Давид Жарковић, директор Сектора за трговину на слободном тржишту ЕПС-а, али је додао да се не зна да ли ће се то и догодити.

На цену електричне енергије у Европи све више утицаја имају таксе и намети који се намећу произвођачима струје, а све мање прозводна цена.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>