Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Акција волонтера ЦК Сврљиг поводом Националног дана без дуванског дима

У Србији се данас, као и у целом свету, обележава 31. јануар као Национални дан без дуванског дима.

Овогодишњи слоган под којим се обележава овај дан је „Заштитимо се од дувана”.

Тим поводом млади волонтери Црвеног крста Сврљиг данас су у Сврљигу делили самолепљиве лифлете о штетности пушења уз паролу “Себе трујеш, нас гушиш – немој овде да пушиш!”

Активности које се данас реализују у оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима упозоравају јавност на штетне ефекте излагања дуванском диму, посебно по здравље деце и младих.

Употреба дувана је повезана са близу шест милиона смртних случајева широм света годишње, укључујући и 600.000 смртних случајева који су настали само због излагања дуванском диму. Дувански дим, који садржи више од 7.000 хемијских материја, од чега су преко 70 канцерогене, повезан је са оболевањем од малигних болести, са болестима срца и крвних судова и дисајних путева.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког затвореног јавног и радног простора, јер само окружење 100 посто без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима. Потпуно одсуство дуванског дима спречава младе да почну да пуше и има позитиван утицај на одвикавање од пушења, а доводи и до смањења обољевања и смртности због пушења.

Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму усвојен је у Србији 2010. године. Овим законом се забрањује пушење на радним и јавним местима и у јавном превозу, док је у угоститељским објектима пушење и даље дозвољено.

Резултати истраживања која се редовно спроводе од 2010. године показују да је дошло до смањења изложености дуванском диму, посебно на местима која су регулисана законом.

Министарство здравља припрема закон о потпуној забрани пушења на јавним местима. Предлог тог закона се убрзано ради и ове године ће бити упућен Влади, поручују из Министарства здравља.
У Србији пуши трећина становништва, а од последица удисања дуванског дима годишње умре 15.000 људи.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>