Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Уредба о знањима, вештинама и понашању државних службеника од 4. фебруара


Танјуг

Уредба Владе Србије којом се одређују потребне компетенције државних службеника почеће да се примење 4. фебруара.

На основу “Уредбе о одређивању компетенција за рад државних службеника”, сваки службеник добиће образац са моделима понашања према странкама, сарадницима, шефовима и знањем и вештинама које се од њега очекују.

Од службеника се осим да ефикасно ради и сарађује са другима очекује и да буде љубазан, стрпљи и јасан, а од њихових шефова да на пример, буде свима приступачан, да гради мрежу професионалних односа, али и да успешно решава преговора и решава конфликте.

Уместо досадашњег оцењивања – вредновање способности службеника кроз његов допринос укупном резултату државног органа.

“У претходном периоду смо имали заиста тешко прихватљиве податке да готово 90 одсто запослених имају одличне оцене, без значајне везе са остварењем циљева и резултата тог државног органа”, рекао је за РТС Зоран Касаловић из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Драгана Јанковић из Службе за управљаље кадровима Владе Србије каже да ће се ценити како он управља информацијом, како гради професионалне односе, каква му је орјентација према учењу, да ли пружа отпор променама које се дешавају у процесу промена јавне управе.

Исцрпан образац за вредновање рада, за сада је добило 20.000 службеника у државној управи, а до краја године надлежни морају да утврде критеријуме и за осталих 500.000 запослеих у јавном сектору.

“Служба за управљање кадровима у сарадњи са Министарством за државну управу и са Националном академијом за јавну управу, припремила је програм за руководиоце, за све оне који учествију у поступку оцењивања и за државног службеника који се оцејије и за непосредног руководиоца који прати рад и за руководиоца који доноси решење”, навела је Јанковићева.

По овом основу, за исто звање службенику у току радног века, плата може порасти до 40 одсто. Ако су резултати изузетни, за две године и до 10 одсто, за просечне резултате до три одсто за три године. Надлежни тврде да је повећана одговорност руководилаца.

“Они ће бити у обавези да приликом оцењивања наведу и конкретне резултате и конкретне радње које неког кандидују за добру оцену и неког за лошу оцену. Због тога што ће сваки запослени имати право да има увид у поступак оцењивања, а с друге стране и на заштиту пред Управним судом, и због тога ће бити сви ти подаци неопходни”, каже Касаловић.

Резултати вредновања рада у овој години биће познати идуће, када почиње примена платних разреда. Повећање плата, тада ће бити могуће и променом платног разреда, за шта је неопходно бар пет година рада.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>