Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Најављена улагања у нишки аеродром

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре задужен за ваздушни саобраћај Зоран Илић рекао је данас на аеродрому Константин Велики да ће Влада Србије обезбедити 5 милиона Евра за финансирање авио-линија од јавног значаја са нишког аеродрома.

Влада би у четвртак требало да усвоји уредбу којом ће бити дефинисани региони који ће имати право да користе те линије, а Илић каже да ће тиме бити омогућено додатно повезивање Ниша са десет европских дестинација. Он је такође најавио и изградњу новог торња на аеродрому „Константин Велики“ у вредности од 5,5 милиона евра.

“Ове године биће завршена израда пројектне документације, а почетак радова предвиђен је за јул 2020. Завршетак радова планиран је за децембар 2021. године”, рекао је Илић и додао да се одустало од продаје два хектара земљишта у власништву аеродрома, већ ће се, према његовим речима, тај простор изнајмити, а закуп земљишта плаћаће се од 50.000 до 80.000 евра, чиме ће аеродром скоро покривати целокупне месечне трошкове зарада запослених”.

У плану је и продужетак писте на нишком аеродрому са 2.500 на 2.800 метара, након што 2023. буде изграђена железничка обилазница.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да 256 милиона динара, колико је Република Србија наменила за унапређење рада и капацитета аеродрома Константин Велики, показује спремност државе да чврсто стане иза нишког аеродрома. Он је рекао и да ће се до краја ове године Град Ниш ослободити свих обавеза према Војсци Србије испоруком 21.000 квадратних метара стамбеног простора.

Булатовић је нагласио да је и обнављање линије за Малме, које је мађарски Виз Ер најавио за 17. април, потврда да нишки аеродром има будућност и места за развој и напредак.

Вршилац дужности директора нишког аеродрома Душан Кнежевић казао је да ће наредне године почети и проширење аеродромске зграде, као и да је купљено возило које ће служити за помоћ авионима у условима снега и велике влажности у ваздуху, а у току године инвестираће се и у нову расвету за случај смањене видљивости, чиме ће се додатно унапредити безбедност нишког аеродрома.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>