Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Од 1. марта стижу руске пензије

За нешто дуже од месец дана наши људи који су радили у Русији или грађани Русије који су део стажа остварили у нашој земљи, моћи ће да остваре право на старосну, превремену старосну, инвалидску или породичну пензију.

Како пишу Новости, од 1. марта ступа на снагу споразум између Србије и Русије о социјалној сигурности, који предвиђа остваривање ових права.

Документом је омогућено да они који немају довољно стажа да би напустили радно место могу да се пензионишу сабирањем стажа у две државе, било да се ради о грађанима Србије који сада живе и раде у Русији или Русима који раде у Србији.

Овај споразум између две државе посебно је значајан за раднике који су део радног века провели у обе државе. Ступањем на снагу овог споразума, они ће, како се најављује, имати право на две пензије, сразмерно раду у Србији и годинама радног стажа у Русији.

Српско – руски споразум, како је предвиђено овим документом, важиће ретроактивно, што практично значи да се узима у обзир и стаж навршен пре његовог ступања на снагу, тачније односи се на наше држављане који су већ радили у Русији, и обрнуто. Ово право би могли да искористе и држављани Србије који су радили у бившем СССР, односно признаће им се те године у радни стаж, па ће многи ускоро моћи да дођу до пензионог чека. Нова правила неће важити за оне који су имали радни стаж мањи од годину дана и оне који су радили на црно.

Споразум између две државе потписан је у Москви у децембру 2017, а у међувремену су га потврдили парламенти обе државе.

Србија има потписане овакве споразуме са 28 земаља.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,116 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>