Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Прослављена школска слава, Свети Сава

Српска православна црква и школе у Србији обележиле су школску славу Светог Саву, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

Свечаном литургијом патријарха српског Иринеја која је одржана јуче у крипти Храма Светог Саве на Врачару, Светосавском академијом и сечењем славског колача и приредбама ученика у школама широм Србије обележена је школска слава Свети Сава.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, и прослављао се као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од комунистичког режима, 1990. године поново се враћа као школска слава.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности. Рођен је 1169. године као најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Световно име било му је Растко. Умро је у Трнову 25. јануара 1236. године, а глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се у СПЦ на тај дан служе литургије.

Свети Сава обележен је у свим сврљишким образовним установама. Славски колач је најпре пресечен у Предшколској установи Полетарац у присуству сврљишких свештеника Младена Маринковића и Николе Миљковића. Домаћин овогодишње прославе била је Драгана Марковић, радница установе, а колач је за следећу годину преузела Јелена Ранђеловић.

Школска слава обележена је и у Основној школи “Добрила Стамболић” и у Средњој школи “Душан Тривунац – Драгош”. Славски колач у овим установама пресечен је у присуству чланова колектива, ученика и гостију, уз присуство свештеника.

Домаћин славе у Основној школи био је Зоран Станковић са својом породицом, а у Средњој Иван Благојевић и чланови његове породице.

Ученици су извели пригодан програм посвећен овом српском просветитељу, који су припремили са својим наставницима српског језика и књижевности, а након тога уследила је и закуска.

Како је овај празник обележен у Алексинцу, чућемо од нашег дописника Душана Стевановића.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,130 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>