Милетић на седници Одбора за права детета затражио већа издвајања за децу на селу


На седници, Одбора за права детета одржаној 28. јануара, народни посланик Милија Милетић из Сврљига затражио је да се више средстава издваја за децу на селу, јер она живе у тежим условима него деца у граду.

Чланови Одбора размотрили су Извештај о раду Савета за права детета Владе Републике Србије, који је поднео Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извештај је члановима Одбора образложила министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић и државна секретарка Стана Божовић.

Министарка је истакла да су усвојене измене и допуне Пословника о раду Савета, усвојен је коначни Нацрт стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, у рад је пуштен сајт Савета за права детета, а формирана је и Радна група Националног плана акције за децу. Чланови Савета упознали су се са документом Мапа пута за елиминацију злоупотребе дечјег рада. На седници Савета представљене су и препоруке Савета за људска права УН у области права детета, а УНИЦЕФ и Мрежа организација за децу Србије су заједнички представили иницијативу за унапређење мерења, праћења и извештавања о јавној потрошњи за децу у складу са препоруком Комитета за права детета.

Говорећи о извештају, народни посланик Милија Милетић рекао је да је у извештају добро представљен рад Одбора, али је нагласио да се мора већа пажња посветити деци на селу која живе у тежим условима него она у граду.

Чланови Савета упознати су и са полугодишњим Извештајем о раду Међуминистарског оперативног тима за заштиту деце од насиља, а образложене су и препоруке за развој и унапређење мера, услуга и програма за спречавање издвајања деце из породица, односно за повратак деце у примарну породицу.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,769 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>