Путин и Вучић са патријархом посетили Храм Светог Саве

Руског председника Владимира Путина испред Храма Светог Саве јуче је дочекало око 120.000 људи. Он им се том приликом захвалио на пријатељству, на српском и руском језику.

Два лидера, Владимира Путина и Александра Вучића, у пратњи патријарха Иринеја, дочекала су звона, а испраћени су уз звуке песме “Ово је Србија”.

Посетом врачарском Храму Путин је завршио једнодневну посету нашој земљи, четврту по реду. Председници Србије и Русије обишли су Храм Светог Саве и симболично поставили коцкице у мозаик са ликом Исуса Христа и потписали се на фреску са његовим ликом. Део мозаика где су поставили коцкице је у бојама српске и руске заставе.

Патријарх Иринеј је након тог симболичког геста, рекао председнику Русије да је то још један доказ пријатељства два народа и замолио га за даљу подршку и помоћ.
“Вољни смо да помогнемо”, узвратио је Путин.

Они су прво обишли крипту у храму, где су у пратњи патријарха Иринеја и старешине храма, владике Стефана, упалили свеће, а потом обишли остали део храма како би се упознали шта је све урађено у њему од 2011. године. О току радова председнике Вучића и Путина информисали су патријарх Иринеј и руски академик Николај Алекснадрович Мухин, који руководи радовима на мозаику и украшавању храма. Он је њима представио управо завршени мозаик Богородице, висине преко 8 метара, који ће бити постављен испред композиције “Христа спаситеља”, који се налази у куполи и висок је 12 метара.

До сада је уз помоћ руске компаније “Гаспромњефт” финансирана израда целе куполе у мозаику, највеће куполе у православним храмовима која је урађена у мозаику, површине чак 1.250 квадрата.
“Мозаик је врло скуп и коштаће преко 30 милиона евра, руска страна исфинансирала је прву етапу, “Гаспромњефт” је конкретно финансирао куполу, сада се очекује да ће руска страна помоћи и за другу етапу, а Влада Србије је спремна да исфинасира остатак мозаика”, рекао је за Танјуг владика Стефан.

У храму су били и председница парламента Маја Гојковић, потпредседник Владе Небојша Стефановић и други министри, председница РС Жељка Цвијановић, чланови руске делегације.

Велики број грађана из целе Србије кренуо је раније од Теразија у шетњу подршке председницима Русије и Србије Улицом краља Милана до Храма “Светог Саве”. На челу колоне грађани су носили транспаренте: “Спасиба пресидент” и “За слободну и пристојну Србију”. У колони је био и камион у коме је био трубачки окрестар Дејана Петровића.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,755 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>