Данас такмичарски дан прве Пихтијаде у Сврљигу

Прва сврљишка Пихтијада – манифестација посвећена старом српском јелу – пихтијама, почела је данас у порти цркве Свети цар Константин и царица Јелена.

Манифестација ће трајати два дана и такмичарског је карактера. Данас, првог дана манифестације припремале су се пихтије, које ће, након што одстоје једну ноћ и стегну се, бити дегустиране и оцењене сутра, како би се пред пливање за Часни крст на Богојављење, прогласио и победник.

Квалитет припремљених пихтија оцењиваће трочлани жири у саставу: Миодраг Јовановић, Иван Арсић и Славиша Алексић.

Учесници прве Пихтијаде су: Земљорадничка задруга “Сврљижанка”, екипе “Гурмани” из Гушевца, “Извор”, “Горска вила”, “Заједно од светлости”, Месара “Јовановић”, “Сварог”, ЈКСП “Сврљиг”, “Перишанке”, Иван Миливојевић, Војкан Живадиновић, Иван Дифтер, Филип Савић и Бојан из Драинца.

Пихтијаду је свечано отворио помоћник председника општине Сврљиг, Мирослав Марковић, а све присутне поздравио је и Милија Милетић, народни посланик.

Свака од екипа које су се данас такмичиле имала је на свом штанду и већ припремљене пихтије, па су присутни могли да их пробају и данас. Осим добром укусу, посетиоци су могли да се диве и разним облицима и украсима на овом традиционалном српском јелу.

За забавни део манифестације био је задужен Филип Савић, који је свирао на гајдама, а који је и учесник у такмичарском делу.

Литије за пливање за Часни крст крећу из дворишта храма Светог цара Константин и царице Јелене у 11,15, а проглашење победника и дегустација пихтија биће на кеју крај Сврљишког Тимока, пре почетка пливања за Часни крст.

Организатор Пихтијаде је Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг у сарадњи са Црквом Свети цар Константин и царица Јелена у Сврљигу, под покровитељством Општине Сврљиг.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,755 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>