Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Почетак реконструкције пруге Ниш-Прахово током пролећа

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре обећало је општини Сврљиг да ће овог пролећа започети реконструкцију пруге Ниш-Прахово и да ће радови бити завршени за пола године, рекао је агенцији Бета народни посланик из Сврљига Милија Милетић.

Општине Сврљиг, Књажевац и Зајечар затражиле су прошле године реконструкцију пруге која од Ниша до Прахова иде преко Сврљига, Књажевца, Зајечара и Неготина, на којој теретни и путнички возови сада иду просечном брзином од 30 километара на сат зато што је иструлело више од 60 одсто од 170.000 прагова.

Милетић је захтев за реконструкцију пруге Ниш – Прахово доставио и парламенту, а у писаном одговору који је добио од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наводи се да је у плану да пругу реконструише предузеће Инфраструктура железнице Србије „сопственим средствима и механизацијом“.

„У одговору министарства се наводи да ће обновом пруге бити омогућено кретање путничких возова брзином од 80 километра на сат, а теретних возова брзином од 60 километра на сат. Такође ће бити повећане тежине терета које ће возови моћи да превозе“, рекао је Милетић, који је посланик Уједињене сељачке странке.

Милетић је истакао да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потврдило значај пруге Ниш – Прахово за читаву источну Србију.
„Пруга има стратешки значај за све градове и општине на подручју источне Србије и веома је значајна за развој рударства и хемијске индустрије. Предузећа из источне Србије, попут луке у Прахову и МИН ДИВ-а из Сврљига, превозе своју робу искључиво железницом“, нагласио је Милетић.

Он је казао да ће обновом ове пруге значајно бити повећана безбедност железничког саобраћаја, јер се сада често дешава и да вагони исклизну из шина.

Пруга од Ниша до Прахова изграђена је пре скоро једног века, а дуга је 112 километара.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,096 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>