Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЦЕсид предлаже измену изборног закона

Центaр за слободне изборе и демократију предлаже изнмене изборног закона тако да уместо једне убудуће буде 250 изборних јединица за 250 места у српском парламенту.

Посланици би тако постали они које изаберу грађани. На овај начин странке би се само делимично питале ко ће у њихово име заступати интересе бирача. Гласало би се за конкретну особу, а не само и искључиво за партију, која би на крају освојила онолико места у Скупштини колико њени кандидати на локалу успеју да сакупе подршке.

То је суштина предлога Цесид-а како би убудуће нови изборни систем у Србији требало да изгледа. Да ли ће се то и десити, зависиће пре свега од политичке воље и власти и опозиције, јер ни једнима ни другима оваква промена не иде у прилог. Једини који би могли да имају корист од ове промене су грађани, што би требало да буде и најважније.

“Веза између посланика и бирача, већа одговорност посланика, више градова, општина и региона који ће имати своје представнике, то је оно што бисмо желели да постигнемо овим предлогом”, рекао је за “Блиц” извршни директор Цесид-а Бојан Клачар.

На крају, приликом утврђивања резултата, свака изборна листа осваја онолико гласова колико су збирно освојили њени кандидати у изборним јединицама у којима су се кандидовали.
Тако би се променио аклтуелни, пропорционални систем у коме се гласа, у суштини, за странке и лидере. Сада је ситуација таква да ниједан посланик нема одговорност према бирачима, јер их они практично нису ни изабрали, већ су на изборима гласали за странке и лидере.

“Зато предлажемо ове измене. Пре свега да оснажимо везу између бирача и посланика, који ће онда бити спремнији да им изађу у сусрет. Желимо да повећамо и географску препознатљивост, јер је сада ситуација таква да чак 96 градова и општина у Србији, на чијој територији живи више од 1,5 милиона бирача, нема ниједног посланика у актуелном сазиву парламента. Такође, једна од важних ствари је и направити позитивну селекцију и да људи гласају за оне за које верују да могу да одговоре њиховим захтевима, а не да све зависи од лидера или функционера странке који се, како је сада случај, искључиво питају ко ће се наћи на изборној листи”, каже Клачар.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,171 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>