Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

На данашњи дан ослобођен Ниш од Турака

На данашњи дан 1878. год. Ниш је ослобођен од Турака и после скоро пет векова робовања, припојен матици Србији.

Борбе за ослобођење Ниша отпочеле су средином децембра 1877. године, када су Ибарска, Моравска и Дунавска дивизија прешле српско – турску границу и заузеле положаје северозападно од града. Српске снаге имале су 15.000 војника и 102 топа, а турске 5.000 војника и 267 топова. Главни напад на Ниш, под командом пуковника Јована Белимарковића, извршио је Шумадијски корпус са обронака планине Селичевице. Српске снаге, под командом пуковника Милојка Лешјанина, нападале су и са северозапада. Када су на град почеле да падају прве гранате, турске старешине града, после извесног тактизирања и оклевања у ишчекивању помоћи, коначно су потписале Конвенцију о предаји Ниша.

У ослобођеном Нишу извршена је примопредаја града, а српску заставу на Стамбол капији нишке трвђаве поставио је Тодор П. Станковић, члан тајног комитета за ослобођење.

У борби за Ниш погинуло је 120 српских војника, а 791 је рањен. Кнез Милан Обреновић, врховни командант српске војске, свечано је ушао у Ниш само неколико дана по ослобођењу.

Кнез Милан је потом купио кућу у Нишу, а на његов захтев, Ниш је био место честих заседања Народне скупштине и српске владе, и тако постао друга престоница Србије.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,173 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>