Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

На “Кустендорфу” учесници из 16 земаља

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић изјавио је да ће у такмичарском програму 12. међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф”, од 11. до 16. јануара у Дрвенграду, бити приказан 21 кратки филм студената из 16 земаља.

Вукосављевић је, на конференцији за новинаре, подсетио на велике филмске ствараоце, који су претходних година били гости “Кустендорфа”, што говори, како је нагласио, у прилог чињеници да је реч о једном од најзначајнијих културних догађаја како за регион, Европу, тако и за цео свет.

Он је констатовао да велика имена светског филма, нехоливудске оријентације, долазе и повећавају специфичну тежину српске културе и државе, а фестивал је значајан и зато што има директан утицај на младе људе.

Филмски редитељ и оснивач “Кустендорфа” Емир Кустурица навео је да слоган овогодишњег фестивала “The prefect dozen” указује на високи квалитет радионица и сусрета који се дешавају у Дрвенграду.
Он је подсетио на то да само у том амбијенту сто до стола седе најуспешнији филмски ствараоци и они који томе теже, и додао да кинематографија све више постаје тржишни домет који елиминише снагу аутора.

“Ми покушавамо да остваримо простор у којем ће млади аутори, загледани у будућност, схватити да не мора све да буде урађено како говори мејнстрим, него да постоји слободно уверење и посебна перцепција времена и простора”, поручио је Кустурица.

Међу гостима фестивала биће глумци Мет Дилан, Славко Штимац, Серђи Лопез, Адријано Тардиоло, редитељи Давид Оелхофен, Адилхан Јержанов и други.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Француске, Немачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске и са Филипина.

На отварању фестивала биће приказан документарни филм Емира Кустурице “Пепе, један узвишени живот”, који је посвећен Хозеу Мухики.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,171 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>