Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Прослављени Бадњи дан и Божић

Широм Србије Српска православна црква и њени верници су у недељу и понедељак прославили Бадњи дан и Божић, најрадоснији хришћански празник.

Бадњи дан је назив добио по грани храста – бадњаку, који се на тај дан сече, уноси у кућу и пали. Младо храстово дрво домаћин сече ујутру, пред зору, а увече га уноси у кућу. Бадњак се полаже на огњиште, пали се и свећа и укућани једни другима честитају празник, очитају молитву, након чега се приступа посној вечери и ужива у породичном миру.

Овако је почело и обележавање Бадњег дана у Сврљигу, када је рано изјутра Игор Давидовић, директор ЈКСП “Сврљиг”, овогодишњи домаћин прославе Бадњег дана у Сврљигу, посекао бадњак у оближњој шуми, у пратњи пароха сврљишке цркве Николе Миљковића, народног посланика Милије Милетића и Мирослава Марковића, помоћника председника општине Сврљиг. Бадњак је положен крај улазних врата зграде Општине Сврљиг, одакле су кренуле Литије нешто после 14 часова ка цркви Свети цар Константин и царица Јелена.

Поворка, на чијем челу су били свештеници Никола Миљковић и Младен Маринковић, представници локалне самоуправе и многобројни верници, грађани Сврљига, прошла је улицама Радетовом и Др Миленка Хаџића, до сврљишког храма Свети цар Константин и царица Јелена.

На раскрсници у центру Сврљига свештеници су очитали молитву, а грађани одиграли коло, након чега је поворка кренула Хаџићевом улицом до цркве.

У порти цркве обављено је ритуално паљење бадњака. Паљење бадњака повезује се са ватром коју је Јосиф заложио у хладној пећини како би се Марија и мали Исус угрејали, али је и назнака дрвета Крста Христовог.

Присутне вернике, којих је у порти цркве било више стотина, поздравили су и честитали им Бадњи дан и Божић, сврљишки свештеници, народни посланик Милија Милетић и домаћин прослве, Игор Давидовић. Затим је ломљена божићна чесница, која је ове године по први пут била заиста велика, пречника од једног метра и у којој је било три сребрњака. Сребрњаке су извукле осмогодишња Нина Недељковић и дванаестогодишња Невена Марковић, док се трећи добитник није јавио.

Прослава је настављена уз музику, грејану ракију, кувано вино и чај. Било је је и мекица за све који су имали стрпљења да чекају у реду, а за добру забаву су се побринули књажевачки трубачи, црквени хор “Костадин Чтец”, Филип Савић, који је свирао на гајдама и чланови КУД “Сврљиг”.

Све похвале упућене су домаћину за добру организацију прославе, а колач за наредну годину преузео је Зоран Лазаревић, супруг председнице СО Сврљиг Татјане Лазаревић.

Прослава Бадњег дана и Бадње вечери настављена је у домовима Сврљижана уз традиционалне обичаје, који се још увек поштују у овом крају, посебно у сврљишким селима.

За Бадње вече и Божић, народни посланик Милија Милетић, у пратњи Божић Бате, дружио се са малишанима којима су том приликом уручени поклони.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,293 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>