Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Настављен тренд смањења цена горива

Тренд смањења цена на нашим бензинским пумпама започет крајем прошле, настављен је и у овој години, док се акцизе усклађују са инфлацијом.

Цене горива у Србији су првих дана нове године наставиле силазном линијом, започетом средином прошлог децембра. Тако је бензин од 95 октана појефтино за динар до динар и по и на великом броју пумпи продаван је за 144,20, док је евродизел појефтинио за динар и по до два динара, па је продаван и за 158,90 динара за литар.

Како пишу Новости, пре празника ниже цене биле су истакнуте прво на пумпама НИС-а, а сада су и сви остали трговци дериватима ускладили ценовнике.

Највеће појефтињење забележено код течног нафтног гаса, који је пре нове године продаван за 82 до 84 динара за литар, а јуче је могао да се пазари на појединим пумпама и за 78 динара.

Стручњаци кажу да је, после скока цене сирове нафте, почетком прошле јесени на светским тржиштима дошло до драстичног пада цене “течног злата”, па је, с обзиром на стабилан курс динара према евру и долару, сасвим нормално што су и код нас цене кренуле наниже.

Уколико не дође до већих потреса на глобалном тржишту, цене деривата би могле да буду још ниже, иако се очекује повећање акциза, односно њихово законско усклађивање са растом цена на мало.
Прошле године је држава повећала акцизе у марту за 1,60 динара по литру.

Занимљиво је да када се упореде цене горива 7. јануара 2018. и 2019, види се да разлика у цени бензина нема и да је само дизел скупљиза 7,5 динара.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,775 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>