Додељене награде на Сајму књига у Нишу

Жири 55. Нишког сајма књига доделио је награду “Пресад мудрости” за комплетну продукцију издавачкој кући “Прометеј” из Новог Сада, док је признање за највреднију едицију припало нишкој кући “Ревнитељ” за песничку колекцију “Сига”.

На јубиралном, 55. нишком Сајму књига, који се одржава под слоганом “Тајна је у књизи”, јуче су додељене традиционалне сајамске награде.

Како наводи жири, “Прометеј” је награђен наградом “Пресад мудрости” за афирмацију националне културе, а нишка кућа за најбољу едицију “због креативног и мултидисциплинарног приступа песничким збиркама”.

Награда “Пресад мудрости” за најбоље појединачно издање додељена је “Дерети” за књигу Бојана Јовановића “Памћење и самозаборав“. Бојан Јовановић је познати нишки антрополога.
Награда Иницијал за ауторски допринос уметности или науци припала је Зорану Пауновићу за дело “Прозор у двориште”. За дело које афирмише књигу у ужем или ширем смислу награда је припала Снежани Миљковић за књигу “Од премудрих чула“, издање Центра за Црквене студије у Нишу.

Признање “Иницијал” за савремени аналитички приступ текстовима српске књижевности средњег века отишло је у руке нишког писца Велибора Петковића за књигу “Медједједовина, у издању “Медивеста”.
Награда Отисак за естетски третман књиге припала је Издавачкој кући Дарквуд из Ниша, а за технолошки третман књиге Издавачкој кући “Дата Статус” за дело “Музеј уметности”. Награда Отисак за интермедијални третман књиге Издавачкој кући “Вулкан” за дело “Људско тело: анатомија под лупом”.

Награда “Божа Војиновић”, која се додељује за допирнос у пласману књиге међу читаоцима, ове године припала је Мињи Илијевој, истакнутом културном раднику.

Миња Илијева, песник и преводилац већ 40 година неуморно ради и ствара у области културе, пише за најмлађе, учествује у бројним књижевним и дечјим колонијaма, једна је од оснивача “Нишког песничког круга” и фестивала “Преображењско појање” који негује стваралаштво на дијалекту.

Сајамске капије биће затворене 30. децембра.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.725 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>