Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Полиција тражила од новинара “Јужних вести” да открије извор информација

Новинар Јужних вести Стефан Марковић саслушан је у полицији по пријави портпарола Општине Медијана Душанке Китановић, а полиција је у станици новинару затражила да открије извор својих информација, које је користио за писање серије текстова о малверзацијама у Медијани.

Након бројних текстова у Јужним вестима о неправилностима у Медијани, где су из ове Општине често и одбијали да комуницирају са медијима, сада су, у жељи да се прекине писање о њима поднели пријаву против новинара.

Новинару је на терет стављено поседовање личних података Китановићеве, иако их је добио од извора, никада их није јавно објавио, већ је те податке користио само у свом раду.

Наиме, Марковић је трагом информација и докумената које је добио од извора тражио из Општине уговоре о раду запослених, између осталих и портпаролке и бивше новинарке Душанке Китановић и возача председника Општине Ненада Гичевског. Тражене уговоре Марковић никада није добио, али је зато добио позив на саслушање.

Саслушан је, како је речено по налогу тужилаштва, у Полицијској станици Медијана, која је преко пута зграде Општине, а од Марковића је, између осталог, тражено да открије свој извор, што је овај одбио.

Председник Независног удружења новинара Србије Славиша Лекић подсећа да по Закону о јавном информисању новинар није дужан да открије извор, а новинари су у истом духу заштићени и Кривичним законом.
“Обећање поверљивости је просто једна врста новинарске свете краве у коју не сме да дира нико, па ни полиција”, каже Лекић.

“Новинари у много чему морају бити истрајни и још истрајнији, али чување својих извора је тај неки узвишени завет који чува професију и који је, чини ми се, други предуслов за слободно бављење новинарством, а посебно за остваривање права јавности да буде информисана о темама које су од јавног интереса”, наглашава Лекић.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>