Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

У нишком КЦ се истражује нестанак беба

Због захтева родитеља да имају увид у документацију са порођаја, јер сумњају да су им бебе пре више година отете, као и дуплог болничког протокола у два случаја, у Клиничком центру Ниш је почела са радом комисија која има задатак да расветли пријављене случајеве нестанка деце.

Из Управе КЦ Ниш наводе да је комисија формирана 17. децембра, а да је план да они прикупе сву потребну документацију која се односи на порођаје од 1958. године, пишу Јужне вести.

Комисија има задатак да изучи сву медицинску документацију која се односи на порођаје у наведеном временском периоду. По евентуалном проналажењу, сортирању и пописивању, Комисија ће саставити извештај и исти доставити директору Клиничког центра Ниш, који ће по пријему извештаја формирати нову комисију, састављену од лекара, чији ће задатак бити утврђивање чињеница по представкама поднетих од стране пацијената везаних за порођаје у наведеном временског периода – кажу у Управи КЦ Ниш за Јужне вести.

Све прикупљене информације, након рада Комисија, биће доступне подносиоцима захтева, а Клинички центар Ниш ће и надаље поступати у складу са Законом и инструкцијама Министарства здравља Републике Србије – кажу у Клиничком.

Председник удружења “За истину и правду о бебама” Радиша Павловић каже да је у Нишу пронађен преписан, односно дуплиран протокол у два случаја порођаја који су се догодили од 1968. до 1971. године, те да је то и био разлог да се формира ова комисија.

И док у КЦ Ниш кажу да комисију чини компетентно медицинско особље ове здравствене установе, Павловић напомиње да је договор да у комисији буду и неки од родитеља, као и он као члан Владине комисија за испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце.

– Нећемо дозволити да само њхови људи буду у комисији и евентуално покушају да заташкају све. Комисија мора да балансира сву документацију, а колико знамо архива је распоређена на 6 места. Нека документација се чува и у Кнез Селу. Нећемо дозволити да та документација некако нестане или буде уништена – каже Павловић.

Он тврди да је само од 2002. до 2006. године у Нишу радној групи МУП-а пријављено око 120 сумњи у то да су бебе отете.

Иначе, према подацима овог удружења у Србији је нестало око 3.000 беба.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,301 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>