Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Тешки услови рада новинара у Србији

У Србији је од септембра 2017. до краја августа 2018. забележено 28 вербалних и физичких напада на новинаре, а у првих осам месеци ове године регистрована су и 34 случаја притиска, наводи се у извештају Независног удружења новинара Србије.

Потпредседник НУНС-а Жељко Бодрожић је, на представљању извештаја у Београду, оценио да је положај новинара у Србији лош и поручио да ће НУНС инсистирати да “носиоци власти” у изјавама престану да “подстрекавају на насиље над новинарима”.

У извештају НУНС-а “Индикатори за ниво слободе медија и безбедности новинара 2018” констатује се да новинари раде у тешким условима и за мале плате, које се нередовно исплаћују.
“Не постоји тачан податак о броју новинара, као ни о висини плата и уговора о раду”, наводи се у извештају.

Бодрожић је најавио да ће НУНС тражити измене Закона о јавном информисању и Правилника о суфинансирању медијских садржаја од јавног интереса, како би процес доделе новца на конкурсима био јасан и без дискриминације.

Као један од задатака НУНС-а у 2019, Бодрожић је навео и измену Закона о електронским медијима ради смањења политичког утицаја и повећања одговорности у раду Регулаторног тела за електронске медије.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,320 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>