Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

На локалним изборима у Лучанима већина листи Александар Вучић уз бројне неправилности

Квалитет изборног процеса у Лучанима је био веома лош, док атмосфера изборног дана није била у складу са стандардима за слободне и фер изборе јер су забележени притисци на бираче, посматраче, и чланове бирачких одбора, оценила је Црта посматрачка мисија.

“У околностима где се на локалним изборима води функционерска кампања, врше притисци на бираче и бележе бројне неправилности, није омогућено изражавање слободне воље грађана ”, изјавио је шеф Црта посматрачке мисије Раша Недељков.

На локалним изборима у Лучанима гласало је 11.738 бирача, односно 71 % грађана уписаних у бирачки списак. Листа Александар Вучић – Зато што волимо Лучане и Драгачево је освојила 66,9 одсто гласова, односно 27 мандата, затим следи коалиција Савез за Србију – Савез за Драгачево – Милан Радичевић са 9,7 одсто или 4 мандата, Група грађана „Један тим“ – Ивица Вукићевић са 7 одсто гласова, што ће им донети 2 мандата и Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије – Боља Србија са 5,7 %, односно 2 мандата. Цензус нису прешле листе Покрет обнове Краљевине Србије, Јединствена Србија – Драган Марковић Палма, Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка и Милан Кркобабић – Партија уједињених пензионера Србије.

Како саопштава Црта посматрачка мисија, веће неправилности забележене су на 12 од укупно 43 бирачка места. У питању су неправилности као што су гласање без личних исправа, кршење тајности гласања, некоришћење невидљивог спреја и УВ лампе, као и случајеви вођења паралелних евиденција гласача на бирачким местима. На још 11 бирачких места примећене су мање неправилности.

Мобилни тимови Црта посматрачке мисије у току дана су приметили више од 200 аутомобила са регистарским таблицима из других места – Панчево, Нови Сад, Вршац, Београд, Косовска Митровица, као и возила без регистарских таблица која су кружила по Драгачеву, задржавала се у близини скоро свих бирачких места, а неидентификоване особе из возила комуницирале су са бирачима и члановима бирачких одбора.

Приликом обиласка бирачког места Граб, мобилном тиму Црте исечене су гуме на аутомобилу и непозната лица спречила су акредитованим посматрачима приступ бирачком месту. У Котражи су неидентификована лица испред бирачког места легитимисала бираче, док су на два бирачка места посматрачи Црте били изложени вербалним нападима од стране чланова бирачких одбора. Републички функционери водили су интензивну локалну кампању, док је опозиција своје поруке сводила само на нападе на владајуће странке. Предизборна кампања је била обележена атмосфером притисака и претњи на бираче и изборне актере, који су били најизраженији у Лучанима, наводи се у саопштењу Црта посматрачке мисије.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,293 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>